Боротьба із фейками від Андрія Куликова

Новини

Загальні правила розпізнавання неправдивих новин опановували студенти Сумського державного університету під час тренінгу, проведеного в рамках діяльності Центру Медіа та Інформаційної грамотності.

16 квітня 2018 року до Сумського державного університету завітав журналіст, редактор, радіоведучий, телеведучий, медіа-експерт, медіа-тренер, голова Всеукраїнської громадської організації «Комісія з журналістської етики» – Андрій Куликов. Метою приїзду стала програма дводенних тренінгів на тему «Новини: як створювати справжні й викривати несправжні». Оскільки Андрій Куликов має досвід роботи не лише в Україні, а також і у Великій Британії, йому було чим зацікавити студентів спеціальностей «Журналістика» та «Реклама і зв’язки з громадськістю».

Перший день зустрічі він присвятив загальним правилам розпізнавання неправдивих новин на телебаченні, радіо та в Інтернеті. Одне з найголовніших – аналіз заголовків, яким вірить потенційний читач, глядач або ж слухач. Медіа-тренер наголошував на необхідності перевірки достовірності цитат та осіб, які зазначені у назвах матеріалів. Адже за рахунок використання прізвищ відомих особистостей журналісти розраховують на рейтинг новин, при цьому не очікуючи, що всі слова заголовку будуть перевірені та проаналізовані.

Інше, не менш важливе правило – запитувати себе, чому про цю новину повідомили саме зараз. Це стосується не лише споживача інформації, а зокрема й самого журналіста.

– Інколи не випадково певні джерела, які інформують представників ЗМІ, надають інформацію у незручний час, наприклад четверта чи шоста година ранку. Перед тим як подавати цю новину суспільству, її обов’язково слід перевірити на правдивість із кількох джерел, – прокоментував Андрій Куликов.

– На перший погляд медіа-тренер пояснював очевидні речі. Однак вразило те, що більшість із нас навіть не замислюються над цими, такими «очевидними», речами. Ми ще не звикли думати й аналізувати, і Андрій Куликов дав хороший поштовх до цього, – поділилася враженнями студентка групи ЖТ-61 Вікторія Кобзар.

Тренінги Андрія Куликова в рамках діяльності Центру Медіа та Інформаційної грамотності, створеного при кафедрі журналістики та філології СумДУ, тривають. Далі йтиметься про вміння бачити новину, вміння виокремити її з шаленого потоку подій.

Вікторія Грищенко, студентка групи ЖТ-61