UATV – головний канал іномовлення України

Без рубрики

Другий рік поспіль студенти спеціальності “Журналістика” Сумського державного університету мають змогу поспілкуватися з головним редактором сайту телеканалу іномовлення України UATV Вадимом Лубчаком.

Регіональний професійний Центр базової медіаосвіти для школярів, студентів, вчителів та широкої громадськості 4–5 грудня зібрав творчу молодь на тренінг «Принципи роботи системи іномовлення України». Головне питання – «Що і як UATV розповідає світу про нашу державу?»

Як розповів Вадим Лубчак, сайт телеканалу набирає обертів і «говорить» п’ятьма мовами: українською, російською, англійською, кримськотатарською й арабською. Надалі журналісти планують додати німецьку й китайську. Майже кожен іноземець без проблем може дізнатися останні подробиці про Україну, зайшовши на сайт, адже новини не лише транслюють різними мовами, а й редагують під певну країну так, як звикли сприймати інформацію її мещканці. Питання розкриваються глобальні, а переклад відео накладають на оригінальний звук, щоб люди розуміли, що інформація достовірна.

Вадим Лубчак зауважив, що справжній журналіст має не лише збирати інформацію, а й уміти монтувати й редагувати відео, оскільки чим більше він може зробити самостійно, тим ціннішим він буде на ринку медіа.
Студенти мали змогу ознайомитися з проектами каналу й обговорити їх.

Тренінг відбувся за підтримки Сумського державного університету, ГО «Медіакомпас», Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Вікторія Гетьманська
студентка кафедри журналістики
та філології СумДУ