Творення справжнього: кілька порад від Андрія Куликова

Новини

Тренінг для студентів Сумського державного університету в рамках діяльності Центру Медіа та Інформаційної грамотності.

17 квітня 2018 року у Сумському державному університеті відомий український журналіст Андрій Куликов продовжив тренінги «Новини: як створювати справжні й викривати несправжні». Оскільки у перший день занять медіа-експерт розповідав студентам спеціальностей «Журналістика» та «Реклама і зв’язки з громадськістю» про викриття фейкових новин, то наступного дня медійник поділився знаннями та практичними навичками вже про те, як створювати справжні.

Будь-якому мас-медійному користувачеві можуть набриднути однотипні матеріали в улюблених газетних виданнях або ж у випусках телевізійних програм. Медіа-тренер пояснив, чого саме варто дотримуватися у створенні якісних новин, аби уникнути подібних проблем. Першою з таких є порада спостереження і спостережливості. Перед тим як повідомляти про певну подію, важливо помітити те, чого можуть не помітити інші працівники ЗМІ. За допомогою спостереження можна розвинути власну спостережливість і ваші новини матимуть ті ексклюзивні факти, яких не буде в інших.

– Кожному сегменту аудиторії можна знайти та запропонувати те, що принесе їм користь. Людей можна заохотити до якісних новин без будь-яких вигадувань, – зазначив Андрій Куликов.

Для цього слугувати ще одна порада – простота подачі новини. Не потрібно вигадувати деталі, щоб зацікавити читача, слухача або ж глядача. Адже інформація, про яку говорять, вже сама по собі є цінністю.

– Дуже сподобалось те, що медіа-експерт розповідав не лише теоретичний матеріал, а також наводив приклади зі свого журналістського досвіду. Тепер я цілком упевнена, що будь-яку новину можна зробити особливою без жодних додавань вигаданих фактів. Головне – бути спостережливим та поважати свою роботу, – поділилася враженнями після тренінгу студентка групи ЖТ-61 Катерина Баєва.

Два дні тренінгів для студентів-медійників Сум від Андрія Куликова збігли мов одна мить. Чекаємо подальших професійних цікавинок від Центру Медіа та Інформаційної грамотності, створеного при кафедрі журналістики та філології СумДУ.

Вікторія Грищенко, студентка групи ЖТ-61