Від очевидця до автора: 7 кроків до відеомайстерності

Онлайн-навчання

Авторський відеокурс від Раїси  Стоян

Телевізійний журналіст з понад двадцятирічним досвідом роботи на посадах кореспондента, редактора, завідувачки відділу авторських програм Сумської  ОДТРК, головного редактора каналу ATV (м. Суми). Учасник, переможець, лауреат та дипломант  численних  всеукраїнських  і  міжнародних  професійних  конкурсів: «Калинові  острови», «Милосердя», «Професіонал   ефіру України», інших. Член регіонального журі Національної   телевізійної премії «Телетріумф» (2012-2017 рр.), голова Громадської ради при Сумській ОДТРК (2015-2016 рр.). Нині провідний фахівець, асистент кафедри журналістики та філології Сумського державного університету, викладач дисциплін «Телерадіовиробництво», «Теле- та радіореклама», керівник студентської  навчальної телестудії  «студTV «11 поверх». Студентські телевізійні роботи – переможці, лауреати, учасники всеукраїнських і міжнародних фестивалів та конкурсів: «Кришталеві джерела XVI», «Студентський МІКС-2016», «Світ спорту XIV», «Калинові Мости-2018» (Вармія і Мазури, Польща), інші мистецькі форуми.

Авторка про мету відеокурсу:

Онлайн – курс  «Від очевидця до автора: 7 кроків до відеомайстерності» має просвітницьку  мету, покликаний дати найнеобхідніші знання, навички з виробництва та поширення у соцмережах  відеосюжетів, а також стрім-технології (відеотрансляції) у Facebook  за допомогою смартфонів. Він складається із семи відеокроків: від уміння визначати, що ж таке «новина»  та  «інформаційний привід», до відеозйомок  та монтажу.

Матеріал структурований так, аби бути доступним і  цікавим як для студентів – журналістів, так і аматорів – для всіх, хто цікавиться  відеомайстерністю. Тому подається не лише  інструкція  щодо користування професійною програмою редагування відео Adobe Premiere Pro, а й правила роботи з функціями мобільного додатку Filmigo.

В основі курсу  ­– величезний практичний досвід, адже в телевізійній журналістиці я по суті все життя. Тож, у матеріалі нічого зайвого, лиш головне. Сподіваюся, що  запропоновані дефініції, наведені приклади, наочне пояснення,  як  працювати з цифровими гаджетами й відповідними програмами, стануть Вам у пригоді. 

Як відібрати з інформаційного потоку найважливіше – суспільно вагому тему, подію? Що таке новина? Що таке інформаційний привід? Орієнтири навігації в медіапросторі.

Перевіримо себе!

0%

«У районі залізничної станції «Торопилівка» сталася аварія: розчин аміаку потрапив на грунт»– це:

Correct! Wrong!

Що є інформаційним приводом для оперативної відеозйомки місцевим каналом 1-го вересня (у День знань):

Correct! Wrong!

Що, на Ваш погляд, є цікавим для телеаудиторії новинного каналу?

Correct! Wrong!

Яка тема важливіша для аудиторії українського каналу?

Correct! Wrong!

«Артем Кухаренко – наймолодший сільський голова України…» (канал «Настоящее время»). Про яку новинну категорію йдеться:

Correct! Wrong!

Яку з подій можна віднести до суспільно вагомих:

Correct! Wrong!

Що таке новина?
Без яких інгредієнтів смачна телевізійна кухня неможлива? Чим відрізняється сюжет від фабули? Що таке композиція? Ефект контрапункту. Елементи сюжету та драматургічне конструювання відеотвору.

Перевіримо себе!

0%

1. Life (лайф) у новинному відеосюжеті – це:

Correct! Wrong!

Майстерно виготовлений сюжет має неодмінні елементи:

Correct! Wrong!

Яка композиція репортажу, на Ваш погляд, є вдалою:

Correct! Wrong!

Репортаж про відзначення ювілею міста краще розпочати з такого епізоду:

Correct! Wrong!

Що є контрапунктом у Вашому відео про страйк шахтарів з приводу невиплати зарплати?

Correct! Wrong!

Функція синхронів у репортажі:

Correct! Wrong!

«Відеосюжет та його елементи, драматургія»
Як правило «золотого перетину» допомагає побудувати кадр? Чому оператору не варто заходити за умовну вісь між мовцями? Що таке кадр та масштаб зображення? Чим відрізняються європейська та американська класифікація планів? Правило «золотого перетину» та правило «вісімки». Творчі та технічні поради щодо відеозйомки й монтажу. Розкадровка відео у новинному сюжету. Ядро скосу на картинній площині.

Перевіримо себе!

0%

Який план найкраще передає емпатію героя?

Correct! Wrong!

Який кадр гіпотетично вважається найзмістовнішим для стендапу з місця події?

Correct! Wrong!

Побудова кадру за правилом «золотого перетину» означає:

Correct! Wrong!

Правило «вісімки» у відеозапису розмови двох героїв означає:

Correct! Wrong!

Монтаж за зміщенням осі зйомки:

Correct! Wrong!

Комфортний монтаж передбачає відеозйомку розкадровки об’єкта:

Correct! Wrong!

Як побудувати кадр та комфортний монтаж?
Що слід знати про експлуатацію камери Panasonic? Навіщо нам ZOOM, W.B., або «баланс білого», інше. Коли обличчя мовця не в анфас, а у профіль – як обрати правильну позицію під час відеозапису синхронів?. Оптимальна відстань від камери до спікера. Робота з накамерною системою «Sennheiser» та радіомікрофоном (ручним і петличкою).
Чому телевізійники обирають монтажну програму Adobe Premiere Pro? Професійний відеоредактор Adobe Premiere Pro: технічні налаштування та алгоритм дій. Зокрема, як правильно виконати рендеринг відео? Творчі та технічні правила монтажу: за напрямом руху об’єкта; за фазами руху; за темпом і ритмом руху; за зміщенням осі зйомки; за світлом та кольором.
Як розповісти про подію, учасником якої Ви стали, на весь світ? Правила стрімингу у Facebook за допомогою смартфону. Стабілізація та побудова кадру, порядок функцій та дій на Вашому гаджеті. Стріминг– живий ефір тут і зараз.
Станьте теж «кліпмейкером»! Що варто знати про редагування відео за допомогою мобільного додатку. Деякі рекомендації щодо мобільного застосунку Filmigo. Як на монтажній лінійці виставити послідовність відеокліпів, позначити початок та кінець кадру маркерами, а також збереження, рендеринг готового відеопродукту.