Мова ворожнечі: як виявляти та уникати у спілкуванні

Онлайн-навчання

Онлайн-тренінг від медіатренера Прокопенко Наталії

Медіатренер, кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри журналістики та філології СумДУ.  Учасниця низки вебінарів, організованих ГО «Вектор прав людини», проєктом «Суд людською мовою», за підтримки БФ “Гендер Зед” та фонду “Пам’ять, Відповідальність, Майбутнє” (EVZ), зокрема вебнарів на теми: «Мова ворожнечі: як уникати у професійному та особистому житті?», «Запобігання проявам дискримінації у викладацькій роботі», «Мирні зібрання та недискримінація: як враховувати інтереси різних груп», серпень-вересень 2020 р. Постійний учасник тренінгів і семінарів, що проводилися за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні, Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини, чеської ГО «Асоціація з міжнародних питань» за підтримки Міністерства закордонних справ ЧР тощо. Пройшла стажування за спеціальною партнерською програмою «Академія з прав людини для викладачів та викладачок журналістики» (Інститут журналістики, Центр прав людини «Zmina», проєкт «Права людини для України», Програма розвитку ООН в Україні за підтримки Міністерства закордонних справ Данії). Учасниця міжуніверситетського науково-практичного круглого столу «Реалізація Політики попередження і боротьби із сексуальними домаганнями та дискримінацією в університеті: кроки вдосконалення за участю викладачів та викладачок журналістики» (Центр прав людини «Zmina», проєкт «Права людини для України», Програма розвитку ООН в Україні за підтримки Міністерства закордонних справ Данії).  Пройшла міжнародне стажування на основі досвіду європейського мовника на тему «BVBM як представник інтересів громадянських ЗМІ в Німеччині. Питання впровадження досвіду в Україні».

Медіатренер про тренінг:

Мета тренінгу – з’ясувати, що таке мова ворожнечі та чому про неї важливо знати. Під час навчання учасники ознайомлюються з  актуальністю теми, пірамідою ненависті, класифікацією мови ворожнечі, прикладами її вживання та стандартами заміни. Учасники з’ясовують, як долати це ганебне явище (особливо в молодіжному середовищі) та як реагувати на нього. Тренінг передбачає використання інтерактивних вправ: мозковий штурм, анкетування, завдання для вироблення практичних навичок, обговорення ситуацій із досвіду учасників тощо.

Тренінг було проведено з використанням матеріалів ГО “Вектор прав людини”, а також Центру демократії та верховенства права, матеріалів сайту Комісії журналістської етики.