Відеолекція від фахівця-практика Володимира Кузьменка

Онлайн-навчання

Спеціаліст відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Сумській області, фахівець-практик по зв’язках з громадськістю. У професії понад 27 років. Історик-педагог і юрист за освітою. Член Національної спілки журналістів України.  У 2013 – 2016 роках на кафедрі журналістики та філології СумДУ викладав предмети «Зв’язки з громадськістю» та  «Інформаційна політика і безпека». Цікавиться темами загроз в інформаційній сфері, інформаційних війн, гібридних війн, психологічних операцій, темами виявлення фейків і протидії фейковій інформації.

Автор про матеріал лекції

Актуальність обраної теми зумовлена важливістю в умовах інформаційного протистояння знайти методи виявлення фейкової інформації, її знешкодження й нейтралізації та запобігти поширенню неправдивої інформації.

Мета лекції – зрозуміти сутність маніпулятивного впливу на свідомість людей через ЗМІ та Інтернет, навчитися протистояти інформаційній агресії, навчитися виявляти загрози для українського суспільства в інформаційній сфері. Протистояти фейкам, виявляти фейкову інформацію в українських соціальних медіа, оцінити вплив таких повідомлень на користувачів соціальних мереж і запропонувати методи боротьби з поширенням недостовірної інформації в українському медіа-просторі.

«Виявляти прийоми політиків і журналістів — захоплюючий інтелектуальний спорт. І якщо вже доводиться дивитися телевізор і читати газети, варто іноді ним займатися. Хоча б у профілактичних цілях, щоб зайвий раз переконатися, що ми — це все ще ми, і поки не перетворилися остаточно на «електорат» або «сегмент ринку»

Віктор Сороченко