Андрій Куликов: Як розпізнати вигадку й чим замінити пропаганду в новинах

Новини

Для першокурсників кафедри журналістики та філології СумДУ 25-26 лютого провів тренінги Андрій Куликов – журналіст, редактор, радіоведучий, голова Всеукраїнської громадської організації «Комісія з журналістської етики», медіа-тренер. Тема – «Як розпізнати вигадку і припинити її дальше поширення у ЗМІ»

Журналіст ділився зі студентами своїм 40-річним досвідом, розповідав про ситуації з професійного життя, навіть зізнався, що сім років був пропагандистом.

Андрій Куликов розповів про перевірку фактів, перед написанням новини. Наголосив, що її виклад має бути незвичайним і цікавим, але водночас кожен читач має зрозуміти, що йому хотіли донести. Також додав, що не варто придумувати щось самому, адже перевірити вигадку дуже просто, а от репутацію буде зіпсовано.

Він порекомендував позбавлятися від пропаганди у ЗМІ, замінюючи її, наприклад, поширенням якихось корисних ідей.

Крім того, медіа-експерт дав поради, як краще брати інтерв’ю і коли доречно ставити запитання, які найбільше цікавлять журналіста.

На завершення Андрій Куликов відповів на запитання студентів, дав професійні поради, зокрема порекомендував читати «Універсальний журналіст» Девіда Рендола та «Путівник практичного журналіста», відмітивши, що ці книги будуть корисними майбутнім журналістам.

Каріна Панікар, ЖТ-81