Як створити якісне відео?

Онлайн-навчання

Авторський відеокурс від Юлії Коваль

Випускниця кафедри журналістики та філології Сумського державного університету. У 2020 році закінчила аспірантуру за спеціальністю «Журналістика». Нині – асистент кафедри журналістики та філології Сумського державного університету, викладач дисциплін «Медіатехнології
та медіатехніки», «Жанри в інтернеті», медіатренерка. Викладач Школи журналістики при Сумському державному університеті для учнів 8-11 класів. Член Національної спілки журналістів України. Постійний член журі Всеукраїнського та Обласного турнірів юних журналістів. Учасниця творчого колективу відеоблогерів “Backstage of Life”. Переможець всеукраїнського конкурсу соціального відео «Я не для продажу», всеукраїнського конкурсу відеопоезії «Костенкіана – 2020», всеукраїнського конкурсу мотивуючих відео Міжнародного республіканського Інституту «Чому ми голосуємо».

Авторка про мету відеокурсу:

 

“Онлайн – курс «Як створити якісне відео?» покликаний надати основну інформацію, необхідну для виробництва та поширення відеоконтенту в соціальних мережах і на інших медіа ресурсах. Курс складається із трьох відеоуроків: від роботи над початковим етапом – визначення теми та ідеї, написання сценарію та розкадрування, до етапу фільмування й монтажу – із використанням сучасних технічних засобів і програм, та поширення відеоконтенту”.

 

Відеоурок №1.

Як створити якісне відео? Частина 1.

Із чого розпочинається створення відео? Із етапу підготовки: шукаємо ідеї і теми, пишемо сценарій та малюємо розкадрування

Запам’ятайте:
1. Кожне якісне відео розпочинається із пошуку ідеї та визначення теми.
2. Сценарій потрібний для того, щоб ролик був структурованим і логічним.
3. Розкадрування  це візуалізація сценарію у вигляді послідовності ключових кадрів, що відображають зміну плану або дії.
4. Художнє фільмування – це створення конкретної відео історії. Репортажне фільмування – це зйомка певної події, явища чи процесу за принципом «тут і зараз».

 

 

Відеоурок № 2.

Як створити якісне відео? Частина 2.

Етап підготовки продовжується: міксуємо плани відеокадрів, визначаємо локації, продумуємо деталі зйомки – костюми, грим та реквізит

Запам’ятайте:
1. План – це система умовного поділу простору, що представлений на екрані.
2. Плани за розміром бувають: план-деталь (макро план), крупний план (портретний), перший середній план, другий середній план, загальний план (віддалений), дальній план.
3. Локації для відеозйомки – це простір, в якому розгортаться дія ролику.
4. Костюми, грим та реквізит – важливі елементи підготовки до фільмування. Костюми – одяг, що буде на персонажі в кадрі. Грим для зйомки – це макіяж, інтенсивність якого має бути вищою, ніж у звичайному мейк-апі. Використовується, щоб обличчя персонажа не блищало у кадрі, мало свіжий і привабливий вигляд.

 

Відеоурок №3.

Як створити якісне відео? Частина 3.

Етап фільмування: розбираємося із технічним оснащенням для зйомки, обираємо музику для ролика, монтуємо відео у програмі. Публікуємо готовий медіапродукт на відповідних платформах

Запам’ятайте:
1. Відео для публікації на таких платформах, як Youtube чи Vimeo, повинно мати горизональну орієнтацію кадру. Відео для публікації на таких платформах,як Instagram чи TikTok  вертикальну орієнтацію.
2. 
Для фіксації камери та стабілізації зображення використовуються штативи. Для селфі-зйомки  моноподи.
3. Для освітлення під час зйомки використовуються софтбокси, накамерне світло, відбивачі світла, кільцеве світло.
4. Для запису звуку використовуються накамерні мікрофони, петлички, мікрофон у сматфоні чи планшеті.
5. Не кожний аудіотрек можна використати для музичного супроводу: він може бути об’єктом авторського права, а відтак платним контентом.
6. Програми для монтажу передбачають: зведення аудіо- та відео доріжок, додавання музики, використання аудіо- та відеоефектів, кольорокорекцію зображення, створення титрів і заставок.